Openingstijden eindejaarsperiode
Het Grand Curtius is gesloten op dinsdag 24 en woensdag 25 december 2024 en op dinsdag 31 december 2024 en woensdag 1 januari 2025.
Het museumteam wenst u prettige feestdagen!
Het Grand Curtius is gesloten op dinsdag 24 en woensdag 25 december 2024 en op dinsdag 31 december 2024 en woensdag 1 januari 2025.
Het museumteam wenst u prettige feestdagen!
Acht hedendaagse kunstenaars van Marokkaanse en Turkse afkomst exposeren in het Grand Curtius ter gelegenheid van 60 jaar Marokkaanse en Turkse immigratie. Tussen traditie en moderniteit bieden deze kunstenaars ons een andere kijk op de wereld. Toegang is gratis.
Onder de permanente collecties van de Grand Curtius neemt de wapenafdeling een speciale plaats in, volledig gewijd aan een van de meest karakteristieke industrieën van Luik: het arsenaal. Sinds 24 november 2023 presenteert het bezoekers zijn nieuwe deel van messen en beschermingsmiddelen voor militair gebruik.
Tussen 1931 en 1935 reisde Georges Simenon de wereld rond. Zijn wereldreis documenteerde hij in reportages, romans en, minder bekend, duizenden foto's van vaak zeer hoge kwaliteit. Le Grand Curtius toont een selectie van die foto's, in een parcours rond de volgende vraag: wat vertelt Simenon de fotograaf ons over Simenon de romanschrijver en verslaggever? Hoe zijn de foto's een aanvulling of verduidelijking van zijn geschreven werk? Van 08.03 > 27.08.23
De tentoonstelling "Schenking Lemaire | Etains anciens Bibliophilie Gravures Archéologie" is het resultaat van de schenking van mecenas Roger Lemaire aan het Institut Archéologique Liégeois (I.A.L.) en toont een belangrijke tinverzameling, een bibliotheek met oude drukken, schilderijen en gravures, alsook archeologische voorwerpen. Het is een eerbetoon aan Roger Lemaire, mecenas en humanist, en aan zijn vrijgevigheid jegens de collecties van het I.A.L. en de Luikse musea. Van 10.06.22 > 30.10.22. (Extensies) Gratis toegang
Nachtelijke ontmoetingen komen niet vaak voor. Kennen we geen verhalen die beginnen met "alles begon bij het vallen van de nacht" of "zoveel dingen worden 's nachts wakker"? Tentoonstelling ter afsluiting van de cyclus van filo-kunst en wetenschapsworkshops van de vzw PhiloCité, waar reflectie, creativiteit en ervaring worden gecombineerd, te ontdekken van 11 tot 17 juni. Vrije toegang.
Op 27 september 1822 stuurde Jean-François Champollion Joseph-Bon Dacier, secretaris van de Académie des Inscriptions et Belles Lettres, zijn beroemde brief waarin hij de algemene principes van het hiërogliefenschrift uiteenzette, die hij zojuist had ontdekt dankzij vooral op De Steen van Rosetta. Deze datum markeert de symbolische geboorte van de wetenschappelijke egyptologie. Tweehonderd jaar later vieren de Egyptologische dienst van de Universiteit van Luik en het Museum en Cultureel Centrum van de Universiteit van Luik, in samenwerking met de Grand Curtius, deze ontdekking die toegang zal geven tot de wereld van Egypte. . De tentoonstelling schetst deze merkwaardige, soms amusante geschiedenis van de hiërogliefen die een sterke stroom van symbolische interpretatie aanwakkerden. Expo van 4 maart tot 22 mei 2022.
Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van de Luikse componist, die echt een revolutie teweegbracht in de 19e-eeuwse Franse muziek, wijdt de stad Luik een tentoonstelling aan César Franck: de Espace César Franck. De tentoonstelling die op de permanente route is geïnstalleerd, wordt gehouden vanaf 12.01.22 > 30.12.2024 (UITBREIDINGEN).
Vanaf maandag 4 oktober 2021 zal de permanente collectie van de glasafdeling wegens uitzonderlijke preventieve maatregelen tot nader order niet toegankelijk zijn.
In het kader van de 150e verjaardag van de Commune van Parijs wil de tentoonstelling de emancipatorische ideeën van de Commune belichten aan de hand van drie unieke benaderingen: vrouwen, de Commune in beelden en de gebeurtenissen van 1886 in Luik.