Ongepubliceerd familiefotoalbum met het liefdes en oorlogsverhaal van Marie Boulengers grootouders in de jaren 14-18

Mijn grootvader en grootmoeder, een verhaal over liefde en oorlog - Door Marie Boulenger

Proloog

De eerste beelden verschijnen: presentatie van de twee families voor de oorlog.

De familie Franklemon, een zeer kleine Franstalige Brusselse bourgeoisie, en de familie Verstrepen, een rijke Nederlandstalige Antwerpse bourgeoisie.

Mijn grootouders, Georges en Josepha, ontmoeten elkaar voor de oorlog, het is ware liefde, nog steeds geheim! Ze wachten niet op het oordeel van de families om samen te wonen...

De oorlog breekt uit

Mijn grootvader is telegrafist bij de militaire luchtmacht in het onbezette België. Als amateurfotograaf maakt hij foto's in de hele regio, op de grond of in de lucht: Kaaskerke, Diksmuide, Ieper, Ramskapelle, Houtem, Koksijde, de Panne, Veurne, Nieuwpoort... en hij fotografeert ook de liefde van zijn leven, mijn oma!

Mijn grootouders hebben de hele oorlog in de Panne en Koksijde gewoond. De rest van mijn grootmoeders familie vluchtte naar Nederland en Engeland zodra Antwerpen viel. De oorlog scheidde de families, maar gaf vrijheid aan de geliefden! Ze hoefden niet te wachten tot het einde van de oorlog en de hereniging van de familie om te trouwen.

Epiloog

De oorlog is voorbij. Mijn grootouders zullen niet wraakzuchtig zijn, maar resoluut pacifistisch, antikolonialistisch en antifascistisch. Ze zullen de Grote Depressie van 1929 en daarna de Tweede Wereldoorlog meemaken! Wat een bevoorrechte generatie!

Op 25 mei zullen cellist Xuewen Gao en pianiste Marie Boulenger tijdens een concertprojectie de foto's uit dit onuitgegeven familiealbum uitvoeren die het liefdes- en oorlogsverhaal van Marie Boulengers grootouders vertellen.

Copyright van de foto's 14-18 : collectie Georges Franklemon

In samenwerking met de Bibliothèque Ulysse Capitaine (BUC).