-

Hiërogliefen vóór Champollion

Grand Curtius
Hiërogliefen voor Champollion | Van de klassieke oudheid tot de Egyptische expeditie

Op 27 september 1822 stuurde Jean-François Champollion (1790 – 1832) Joseph-Bon Dacier, secretaris van de Académie des Inscriptions et Belles Lettres, zijn beroemde brief waarin hij de algemene principes van het hiërogliefenschrift uiteenzette, die hij zojuist had ontdekt dankzij de Steen van Rosetta. Deze datum markeert de symbolische geboorte van de wetenschappelijke egyptologie.

Tweehonderd jaar later vieren de Egyptologische dienst van de Universiteit van Luik en het Museum en Cultureel Centrum van de Universiteit van Luik, in samenwerking met de Grand Curtius, deze ontdekking die toegang zal geven tot de wereld van Egypte. .

Vanaf het einde van de oudheid tot het begin van de 19e eeuw hadden filosofen, historici, reizigers en verlichte verzamelaars een idee van Egypte en zijn geschriften gevormd, grotendeels gebaseerd op de getuigenissen van Griekse auteurs en Latijnen, en dus op een afgeknotte perceptie van de feiten.

De tentoonstelling die in het Grand Curtius wordt gepresenteerd, beschrijft deze merkwaardige, soms grappige geschiedenis van de hiërogliefen die een sterke stroom van symbolische interpretatie aanwakkerden. Het Egyptische schrift en daardoor de hele beschaving aan de oevers van de Nijl werden soms ook voor politieke en theologische doeleinden uitgebuit. Het diende als garantie voor wie op zoek was naar een universeel schrift, gemaakt van symbolen, los van taal en spraak. Het werd zelfs een tijdlang gebruikt om de Chinese cultuur te koppelen aan de westerse geschiedenis.

De tentoonstelling brengt een selectie van oude boeken samen, waarvan de meeste worden bewaard in de erfgoedcollecties van de bibliotheek van de Universiteit van Luik. Verschillende voorwerpen uit de collecties van de Musea van de Stad Luik, het Koninklijk Museum van Mariemont en de Koninklijke Bibliotheek van België vervolledigen de rondleiding en begeleiden de werken. Zoveel getuigen van de verschillende interpretatiestromen van het Egyptische schrift door de eeuwen heen.

In samenwerking met professoren Pierre Hallot (Faculteit Architectuur) en Michaël Schyns (HEC-Luik), vervolledigen experimenten met augmented en virtual reality-technieken de chronologische reis. Zo kan de bezoeker een 3D-reproductie zien van het grafmonument van Hubert Mielemans, gebouwd rond 1560 in de kerk van het Heilig Kruis, en een enscenering van de Lateraanse obelisk, vanaf zijn oorspronkelijke locatie in de tempel van Karnak tot zijn huidige situatie in Rome. Een lasermapping op een stele uit de collecties van het Curtius Museum geeft de bezoeker inzicht in de organisatie van het decor en de opstelling van de inscripties.

Een rijk entertainmentprogramma (conferenties, rondleidingen, creatieve workshops, stage) vindt u aan het einde van het artikel (PDF).

Wetenschappelijk bureau

Pr Jean Winand, egyptoloog, eerste vicerector van de Universiteit van Luik, voorzitter van het Museum en Cultureel Centrum
Dr Gaëlle Chantrain (FNRS – UR Ancient Worlds – ULiège), Dr Cécile Oger (Curator – ULiège Library), Dr Laurence Neven (UR Ancient Worlds – ULiège)
Organisatie
De Musea van de Stad Luik, de dienst Egyptologie van de Universiteit van Luik en het Museum en Cultureel Centrum van de Universiteit van Luik, op initiatief van Pr Jean Winand, eerste vicerector van de universiteit van Luik.

De tentoonstelling 'Les hieroglyphes avant Champollion' kadert in de raamovereenkomst die gericht is op het structureren en ontwikkelen van samenwerkingen tussen musea en de collecties die zij beheren.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een wetenschappelijke catalogus, uitgegeven door de Presses Universitaires de Liège, te koop in de museumwinkel.

Hiërogliefen voor Champollion. Van de klassieke oudheid tot de Egyptische expeditie. Jean Winand & Gaëlle Chantrain (richt.)

Partners
Federatie Wallonië-Brussel, ULiège, Agentschap Waals Erfgoed (AWaP), Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), Koninklijk Museum van Mariemont, Koning Boudewijnstichting.

Met dank aan de heer Trevisiol.

Praktische informatie

“Hiërogliefen voor Champollion” van 05.03 > 22.05.2022
Grand Curtius: Féronstrée, 136, 4000 Luik
GRATIS TOEGANG
Open: Dagelijks 10u-18u - Dinsdag gesloten - Gesloten 1/01, 01/05, 1/11, 02/11, 11/11 en 25/12.
Fotogalerij visuele bijschriften
1 - Detail van de tentoonstellingsaffiche Bron: Kircher, Athanase, Obeliscus Pamphilus [Obelisk Pamphilus], Rome, 1650, folio, 560 p., illustraties. Copyright Bibliotheek Uliège.
2 Geglazuurde galerij. Copyright S. Seyen
3 en volgende: Aanzichten van de zalen van de tentoonstelling Copyright Grand Curtius - Stad Luik.