Lintkeramiek

Lintkeramiek

Tussen 1888 en 1908 maakte de Luikse prehistoricus Marcel De Puydt (1855-1940) verschillende data voor de ontdekking in de Luikse Haspengouw van archeologische vindplaatsen die tot de bandkeramiekcultuur behoren (5500-4900 v. Chr.). De term 'Omalien', voor het eerst gebruikt door hem in 1907, werd gekozen om deze culturele facetten van onze regio's aan te duiden. Hij ontleent zijn benaming  aan de naam van het dorp Omal (Geer, Luik) waar belangrijke ontdekkingen in verband met deze cultuur werden gedaan in 1899/1900 en 1906 (graven en Vicinale afzettingen).

De lint of bandkeramiekcultuur is een oude neolithische cultuurstroom afkomstig uit de Balkan (cultuur van Starčevo-Körös), die zich verspreidde over Midden-Europa, de Benelux, de Elzas en het bekken van Parijs. Deze cultuur heeft haar naam te danken aan de lintvormige buikversiering die vele fijne keramische vazen siert. In de recente fasen van de bandkeramiekcultuur wordt de versiering van deze vazen complexer; de kromlijnige linten worden gevuld met afdrukpatronen die met een punch of een multitandkam zijn gemaakt. Een botkam met vier korte tanden, gebruikt voor het vormen en versieren van lintkeramiek, werd in september 1907 opgegraven op de Place Saint-Lambert in Luik, tijdens een preventieve opgraving. Dit object in een opmerkelijke staat van conservering maakt deel uit van de permanente collecties van het museum.

Dit object moet worden gezien in samenhang met de tentoonstelling ‘Roots’, de beschavingen van de Beneden-Donau, die van 8 november 2019 tot 26 april 2020 in de Grand Curtius te zien zal zijn in het kader van EUROPALIA ROMANIA.

Jean-Luc Schütz
Curator van de afdeling Archeologie

Datering voor een archeologische ontdekking in Bassenge

Door Marcel De Puydt, 28 januari 1903
Archief van het Archeologisch Instituut van Luik (als PDF op het einde van het artikel)

Fotobijschriften :

 • Viertandenkam (Foto nr. 01)
  Beenderen - Vroeg neolithische linten (5300 v.Chr.) - Luik, place Saint-Lambert, opgravingen van 1907

   
 • Lintkeramiek (Foto nr. 02)
  Terracotta - Latinne/Tourinne, Omal en Jeneffe of Tourinne
   
 • Bandvaas, versierd met een bandvaas (Foto nr. 03)
  Terra cotta - Omal " Les Tombes " (Luik)
   
 • Bandvaas en visgraatversiering (Foto nr. 04)
  Terra cotta - Omal " Les Tombes " (Luik)