Jeremy Burleson - 1981
NIAD Art Center
Jeremy Burleson werkt sinds 2003 in het atelier van het National Institute of Art and Disabilities, NIAD, in Richmond (Californië, VS).
NIAD Art Center is een kunstatelier voor volwassenen met een lichamelijke of geestelijke handicap, opgericht in 1982 in Richmond, Californië. Dit centrum maakt deel uit van een serie kunstinstellingen opgericht door Florence en Elias Katz. Net als Luc Boulangé, die in 1979 het Créahm heeft opgericht, willen deze twee Amerikanen ruimte geven aan creativiteit binnen therapeutische instellingen en activiteitencentra en duidelijk laten zien, dat personen met een geestelijke beperking authentieke kunstenaars kunnen zijn.
Het Creative Growth Art Center wordt in 1974 opgericht in Oakland; gevolgd door het NIAD Art Center en Creativity Explored in San Francisco in de jaren 80 van de vorige eeuw.
Jeremy Burleson
Jeremy Burleson rolt vakkundig papier tot pijpen, die hij in elkaar zet, vouwt en verbindt met zelfklevend papier. Zo ontstaan modules die kunnen worden opgehangen, structuren met een zeer verfijnde esthetiek, die lijken op lantaarns. Deze mobielen tonen de belangstelling van de kunstenaar voor design en decorbouw. Daarnaast verwerkt Jeremy Burleson ook medisch materiaal zoals zuurstofmaskers, spuiten en stethoscopen in zijn werk van papier en plakband, maar ook in zijn tekeningen... We weten niet waar hij deze belangstelling vandaan heeft, maar het is duidelijk dat zijn voorliefde voor het onderwerp schommelt tussen fascinatie en afkeer.
MAD, museum van het Créahm - Créativité et handicap mental
MAD is het museum van het Créahm - Creativiteit en geestelijke beperking. Het heeft als doel de conservatie en waardering van werken, die door kunstenaars met een geestelijke beperking zijn gemaakt in de ateliers. De collectie is voortgekomen uit de productie van de kunstateliers van Créahm. In de loop der jaren is de collectie gegroeid, dankzij aankopen bij andere Belgische ateliers, maar ook van elders in Europa en daarbuiten. De collectie bevat momenteel ongeveer 2500 werken.
Het museum beschikt over een eigen documentatiecentrum, dat een uitgebreide collectie naslagwerken bevat met betrekking tot kunst, die door kunstenaars met een geestelijke beperking is gemaakt in de context van workshops en in bredere zin, alles wat raakt aan de verschillende vormen van ongewone kunst, die de grenzen van de kunst onderzoeken. Het centrum bevat bovendien een specifieke sectie, die is gewijd aan onconventionele bouwkundige methoden.
In maart 2020 zal het museum weer terugkeren naar het gebouw in het Avroypark.
Een nieuw gebouw, een nieuwe naam: MADmusée wordt Trink Hall. Dit was de naam van het gebouw, dat in 1880 werd gebouwd, op de plaats waar nu het museum gebouwd wordt.
Selectieve bibliografie:
Lawrence & HIGGS, Matthew. Create. University of California ; Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, Berkeley, 2011.
MADMUSÉE. Madmusée /Fonds Duvel Moortgat. Madmusée, Luik, 2016.
Meer informatie:
Volg MADmusée op facebook : https://www.facebook.com/madmuseeliege/