Vazen van de glaswerkplaats Venini

In de 20ste eeuw was het legendarische eiland Murano de smeltkroes van een ware renaissance van de Venetiaanse glaskunst. Talrijke lieden uit uiteenlopende milieus gingen samenwerken om vennootschappen op te richten voor de vervaardiging van glaskunstwerken.

Zo stichtten de Venetiaanse antiquair, Giacomo Capellin, de Milanese advocaat, Paolo Venini en ontwerper Vittorio Zecchin in 1921 de ‘Vetri Soffiati Muranesi Capellin Venini & C.’ (‘Glasblazerij van Murano Cappellin Venini & Cie’). Deze onderneming staakte haar activiteiten in 1932.
Vanaf 1933, herdoopte Paolo Venini (1895-1959), steunend op zijn ervaring, zijn nieuwe glasblazerij eenvoudigweg ‘Venini’ en vroeg architect Carlo Scarpa (1906-1978) om met hem samen te werken als ontwerper van nieuwe vormen en nieuwe decoraties. Scarpa werd benoemd tot artistiek directeur en werd een van de grootste ontwerpers of designers van de tweede ‘Novecento’ van Murano. Een ongekende kleurenspecialist, die oude en nieuwe deocratiemethoden met elkaar combineerde in originele vormen en wiens creaties bijdroegen aan het internationale succes van Venetiaans glas.

De twee vazen met harmonieuze vormen in monochroom amber en oranje maken deel uit van een serie stukken, die in 1940 vervaardigd werden. Zij trekken de aandacht door de schitterende tinten van hun kleurstelling en wekken nieuwsgierigheid op door de subtiliteit van het gebeitelde decoratiewerk (‘inciso’). Dit bedekt de gehele oppervlakte van het glas en bestaat uit een netwerk van horizontale lijnen met licht reliëf, dat uitnodigt tot aanraken.

De grote vaas is ontworpen in 1960 door Tobia Scarpa, de zoon van Carlo. Hij was op zijn beurt ontwerper voor de Venini glasblazerij vanaf 1958. De vaas heeft een hoge massieve cilindervormige basis in helder glas. De zijkanten lopen wijd uit om een grote beker te vormen met een elegant gegolfde rand in gematteerd glas. 

Deze werken ademen een verbazingwekkende moderniteit uit en vertegenwoordigen slechts een facet van het verbazingwekkende mozaïek aan vormen, decoratie en kleuren van de glaskunst uit Murano, die nog steeds goed verankerd is in het hedendaagse design van de 21ste eeuw.