Gouden snuifdoos met een miniatuur van Napoleon

In dit voorwerp komen twee van de grootste namen uit de negentiende eeuwse Franse edelsmid- en miniatuurschilderkunst samen.
De achthoekige gouden doos is vervaardigd door edelsmid Marguerite, zoals te zien is in het opschrift op de rand van de doos: “Marguerite Joaillier de la Couronne de Lrs Majtés Imples et Rales”

Bernard-Armand Marguerite kreeg de titel van edelsmid van de Kroon pas in 1811, waaruit blijkt dat de miniatuur van Isabey niet speciaal voor dit object gemaakt is. Marguerite was gevestigd in Rue Saint-Honoré bij het uithangbord van Vase d'Or, waar hij zijn schoonvader Edme-Marie Foncier was opgevolgd, die de edelsmid van Josephine was geweest onder het Directoire. Het was eveneens voor de Keizerin, dat hij werd gevraagd om een aantal juweelstukken te maken voor de kroning van 2 december 1804.

Het miniatuur dat dient ter versiering van de bovenste plaat is gesigneerd en gedateerd Isabey 1807; het werd oorspronkelijk omringd door 25 diamanten, die vervolgen werden vervangen, zoals gebruikelijk was voor dit type geschenken in natura, door klein glaswerk zonder waarde.
Jean-Baptiste Isabey (1767-1855) afkomstig uit Nancy, kwam in 1785 in Parijs aan, waar hij kortstondig in de leer was bij Jacques-Louis David. Hij verbond zich al snel aan de familie de Beauharnais en vanaf toen min of meer natuurlijk aan de persoon van de Keizer zelf. Hij wordt algemeen beschouwd als de meester van de Franse miniatuurschilderkunst van het begin van de 19e eeuw.

In het museum van Malmaison bevindt zich een ander stuk, een  bonbonnière, dat voortkomt uit het gecombineerde talent van dezelfde twee meesters. Het bevat vier portretten van de familie de Beauharnais en was een geschenk van Josephine aan Napoleon.

Volgens een overlevering, waaraan niet getwijfeld hoeft te worden, zou onze snuifdoos een geschenk zijn geweest van de Keizer aan graaf Charles d'Argenteau d'Ochain (1787-1879), misschien zelfs persoonlijk overhandigd, toen deze het Croix de la Légion d'Honneur ontving (1813). Deze laatste, die zijn laatste dagen zou doorbrengen als aartsbisschop in partibus van Tyr en deken van de kathedraalkapitel van Luik, was een briljant militair geweest in dienst van Frankrijk en de Nederlanden en was toegelaten tot de vrijmetselarij voordat hij in 1824 , na het overlijden van zijn verloofde, zijn carrière als bisschop startte.

Numéro d'inventaire FLORA
M.A.A.D. 10 / Mx / 1216
Auteur
Bernard-Armand Marguerite (orfèvre), Jean-Baptiste Isabey (peintre en miniature)
Année d'exécution
1807 (miniature), vers 1811 (tabatière)
Lieu
Paris
Dimensions
L. : 8,2 cm l.: 5,1 cm