-

Lemaire Donatie

Grand Curtius - Begane grond van de Curtius Residence
Lemaire Donatie Tentoonstelling | Antieke tinnen Bibliofiele gravures Archeologie

Vrucht van de schenking van mecenas Roger Lemaire aan het Institut Archéologique Liégeois (I.A.L.), de tentoonstelling Donation Lemaire | Oude tinnen Bibliophilia Gravures Archeologie toont een grote collectie tin, een bibliotheek die bestaat uit oude edities, schilderijen en gravures en archeologische voorwerpen.

Het Archeologisch Instituut van Luik

Het Institut Archéologique Liégeois (I.A.L.) is een vereniging opgericht in 1850. Haar missie is het onderzoeken, verzamelen en bewaren van kunstwerken en archeologische monumenten uit de provincie Luik.

Sinds 1909 regelt een overeenkomst de bundeling en het beheer van het Instituut en het Curtius Museum.

De vereniging 'Vrienden van de musea van het Institut Archéologique Liégeois' (A.M.I.A.L.), opgericht in 1933, ondersteunt het Instituut bij de realisatie van zijn nieuwe aanwinsten door middel van deposito's, legaten en schenkingen.

de donor

Roger Lemaire is een van de oudste leden van de I.A.L., waarvan hij erelid is sinds 2019. Deze voormalig arts en ereprofessor aan de Universiteit van Luik, autodidactisch liefhebber van de metaalkunst, is ook een groot verzamelaar van blikken.

Het geschenk
Oud tin: kannen en waterkannen, bouillonkommen, tafelfonteinen, Art Nouveau tin...

De schenking van Lemaire bestaat voornamelijk uit tin en eert de knowhow van tinnen pottenbakkers. Het bestaat uit 300 stukken Maas (Luik, Hoei, Namen, Dinant) en Franse stukken. De fabricagetechnieken en de kenmerken van tin worden gepresenteerd in de cursus.

Bibliofiele gravures

De set wordt gecompleteerd door een bibliotheek met zeldzame edities en wiens werken zijn geselecteerd door Roger Lemaire vanwege zijn vele passies. Het weerspiegelt de persoonlijkheid van deze moderne humanist, wiens boek wordt beschouwd als een middel om de wereld te begrijpen. Deze boeken verrijken de prestigieuze collectie oude werken van de Ulysse Capitaine Library die de Roger Lemaire-collectie beheert.

Grafische kunstwerken vergezellen deze werken, met name prenten versterkt met aquarel. Ze vertegenwoordigen voornamelijk standpunten van Luik en zijn land tussen de 16e en 18e eeuw. Hiertoe behoren werken van gerenommeerde kunstenaars als Mérian, Blaeu en Remacle Leloup.

Archeologie

Actief lid van de archeologische kring Haspengouw-Condroz van 1967 tot 1990, Roger Lemaire nam deel aan de opgravingen van Vervoz (1966) en Ombret (1969). Gepassioneerd door archeologie en opgravingen, verrijkte hij de schenking ook met enkele archeologische stukken.

- - -

De tentoonstelling brengt hulde aan Roger Lemaire, mecenas en humanist, en aan zijn vrijgevigheid ten behoeve van de collecties van de I.A.L en de musea van Luik. Het getuigt van deze opmerkelijke schenking, in bewaring gegeven bij de Grand Curtius.

Curator tentoonstelling : Luc Engen, ereconservator van het Archeologisch Instituut van Luik

Praktische informatie

> Van 10.06.22 > 21.08.22 > Extensies 30.10.22
> Gratis toegang
> Grand Curtius - Begane grond van de Curtius Residence

Foto galerij

Foto 1 t/m 3: Terrine. Atelier van Nicolas Dechamps. Begin 19e eeuw - Copyright Grand Curtius - Stad Luik