De prestigieuze wapencollectie van de Grand Curtius onthult haar afdeling militaire wapens

In 2018 heeft het Grand Curtius de eerste fase van de herinrichting van zijn prestigieuze wapencollectie in gebruik genomen. Een nieuwe scenografie gewijd aan civiele wapens (jacht en schietsport) werd onthuld op de eerste verdieping van het Palais Curtius. Meer dan 600 opmerkelijke stukken uit de geschiedenis van de wapenkamer van de 16e tot de 21e eeuw getuigen van uiterst nauwkeurig vakmanschap (meesterwerken uit de mechanica, de toegepaste kunst, gravures, beitels, inlegwerk, ...). Ze weerspiegelen de wens om hulde te brengen aan het werk van de Luikse wapenproducenten, van wie sommigen vandaag nog actief zijn.

In de zomer van 2021 wordt deze permanente collectie verder verrijkt en ondergebracht op de tweede verdieping van het Palais Curtius in dit emblematische gebouw, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië, dat ooit de 'winkel' was van Jean Curtius (1551 - 1628), een rijke kruithandelaar uit de 16e eeuw. Het is gewijd aan militaire wapens.

Deze nieuwe tentoonstelling toont meer dan 500 Luikse en internationale vuurwapens, van de 15e tot de 21e eeuw, en toont de technische vooruitgang en de tactische ontwikkelingen die zich in de loop der jaren hebben voorgedaan. De scenografie opent op een didactische gang en vervolgens op verschillende zalen die handelen over oude wapens, wereldoorlogen en grote conflicten, de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), de Belgische export, de gouden eeuw van de Luikse wapenindustrie en de Belgische octrooien.

Praktische informatie

Reserveren voor het bezoek wordt aanbevolen.  Inschrijving via de volgende link: De Grand Curtius: permanente collecties (COVID19) (visitezliege.be)

Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot de permanente collecties van het Grand Curtius gratis! Boek uw bezoek via de volgende link: De Grand Curtius: (COVID19) - gratis toegang op de eerste zondag van de maand en de Open Monumentendagen (visitezliege.be)

Legende (in volgorde van verschijning)

1) 19e eeuwse kamer en zicht op het imposante Claxton machinegeweer - Copyright Grand Curtius, Ville de Liège

2) Lee-Endfield Mk III repeteergeweer - Endfield - 1912 - Exploded view - Copyright Grand Curtius, Ville de Liège

3) Zicht op de didactische gang - Copyright Grand Curtius, Ville de Liège

4) Montigny machinegeweer, 1863 - Copyright Grand Curtius, Ville de Liège

Volg de Grand Curtius op facebook : Le Grand Curtius | Facebook