In Luik, wordt op 15 augustus in Outremeuse een groot volksfeest gevierd waar Mariadevotie (processie met het beeld van de Zwarte Madonna vanaf de Sint-Nicolaaskerk, potales (niskapelletjes)) vermengd wordt met profane geneugten: optochten, feesten, ‘bouquettes’ (Luikse pannekoeken) en ‘peket’ (plaatselijke alcoholische drank), enz...
De hier getoonde Maagd met Kind is in 1982 aangekocht door ‘Les amis du MARAM’. Het beeld is afkomstig uit de kasteelkapel van Ponthoz (Condroz), waar het een pendant was van een beeld van sint Hubertus. De Maagd rust op een sokkel over de gehele breedte voorzien van het chronogram ‘aVe De-Cora MarIs steLLa’ (1706).
Het werk vertoont een aantal kenmerken die voortborduren op het concept van de madonna's uit de 14de eeuw: de vertrouwde houding van het Kind, een hand rustend op de borst van zijn moeder, of de als schort gedrapeerde mantel van de Maagd. Het gezicht is vrij, het voorhoofd hoog, een duidelijke kin, het haar is aan weerszijden naar achter gelegd in twee golven die vanonder de kroon over de schouders vallen. De gedrapeerde mantel bestaat uit volle plooien in V-vorm op het niveau van de benen, die breed uiteenvallen op de grond. Het lijfje wordt gekenmerkt door verticale kokervormige plooien, die op de taille worden onderbroken door een brede ceintuur.
Het Kind wordt hier bij uitzondering gedragen op de rechterarm. De polychromie, van meer recente datum, wordt door het chronogram, de invocatie op de sokkel, exact gedateerd op 1706: de gouden sterren die als versiering zijn aangebracht op de blauwe mantel verwijzen naar de ‘Stella Maris’, de ster van de zee, geïnspireerd door de Mariavespers.