-

La route des épices de l’Indonésie à nos assiettes (De reis van de kruiden uit Indonesië tot op ons bord)

De naam Indonesië roept automatisch beelden op van exotisme, Zuid-Oost Azië en haar culturen en kruiden. Al vanaf de Oudheid werden kruiden vervoerd, tot in Europa, en door de eeuwen heen gebruikt in onze gerechten. De tentoonstelling ‘La route des épices. De l’Indonésie à nos assiettes’’ (De reis van de kruiden. Van Indonesië tot op ons bord) vertelt het verhaal van de reis, die de kruiden van Azië hebben afgelegd tot aan onze gebieden en van de toepassing ervan, die veranderde in de loop der eeuwen. 

‘Europalia Indonesia’ biedt een unieke gelegenheid om een duik te nemen in de wonderbaarlijke geschiedenis van de kruiden. Deze kruiden, die al sinds de Grieks-Romeinse Oudheid een fascinatie vormden voor de Europeanen werden eerst gebruikt als ingrediënten voor parfums of medicijnen, alvorens ze werden toegelaten tot de haute cuisine van het Hellenistische Griekenland. Rome ging er gretig mee aan de haal en de elite aan het eind van de Middeleeuwen was er zo gek op, dat er sprake was van een werkelijke ‘specerijenwaanzin’. Verwaarloost door de klassieke Franse keuken, die werd ingesteld onder de heerschappij van Lodewijk XIV, komen ze nu weer terug als gevolg van de globalisering, de migratiestromen en de trend van het exotische.

Een zo kostbare en prestigieuze handelswaar kon de hebzucht alleen maar aanwakkeren. Ondanks de gevaren, begaven Romeinse handelslieden zich vanaf de eerste eeuw van onze jaartelling rechtstreeks naar India om de kruiden te gaan halen. De Italiaanse steden bouwden vanaf de elfde eeuw hun fortuin op basis van die handel en de Portugezen herontdekten aan het eind van de veertiende eeuw de zeeroute naar India in de hoop een monopolie te kunnen opleggen, dat hen door de Hollanders en Engelsen werd betwist in een meedogenloze oorlog. In alle tijden hebben specerijen zowel de smaakpapillen als de handelsgeest weten te prikkelen. Dit wonderbaarlijke verhaal nodigt u uit om de tentoonstelling ‘La route des épices. De l’Indonésie à nos assiettes’ te komen bezoeken.