Glory and Gratitude to the United States
Bezoek de twee tentoonstellingen over het dagelijks leven van de bevolking van Luik na de bloedige gevechten van augustus 1914.
Dit leven speelt zich af ten koste van vele offers en al snel raken de winkels leeg en worden voedingsmiddelen schaars en duur, de huishoudens zien hun spaargeld in rook opgaan.
De gemeentelijke autoriteiten organiseren de distributie van de voedselvoorziening en de humanitaire hulp onder toezicht van het Nationaal Hulp- en Voedingscomité onder leiding van de Belgische bankier Emile Francqui.
In oktober 1914 wordt de Commission for relief in Belgium opgericht met aan het hoofd de Amerikaan Herbert Hoover. Er komt al snel hulp uit Noord-Amerika om nood van de hulpbehoevende Belgen te verlichten. Er worden duizenden kilo's aan goederen gedistribueerd: meel, rijst, bonen, graan, vlees… Dit formidabele avontuur is het onderwerp van de twee tentoonstellingen.
Glory and Gratitude to the United States
De hulpactie die in oktober 1914 werd opgezet door de Amerikaan Herbert Hoover en de Belgen Emile Francqui en Ernest Solvay zorgden ervoor dat een grootschalige organisatie op touw werd gezet voor de bevoorrading van de Belgische bevolking. De geschiedenis van de Commission for relief in Belgium wordt verteld door middel van de tentoonstelling, die wordt georganiseerd door de ambassade van de Verenigde Staten in België.
Een nooit eerder vertoond plan dat miljoenen personen heeft gered van de honger: dankzij giften uit Amerika konden duizenden kilo's voedsel naar ons land gestuurd worden.
De banden die toen tussen beide landen zijn ontstaan zijn vandaag de dag nog even sterk, bijvoorbeeld door de activiteiten van de Belgian American Educational Foundation (BAEF) opgericht door Hoover, die uitwisselingen organiseert van studenten en onderzoekers tussen de Verenigde Staten en België.
Informatie:
Grand Curtius – Féronstrée 136 – 4000 Luik
+32 (0)4 221 68 17
infograndcurtius@liege.be
► Openingstijden: Van maandag tot zondag: 10u – 18u. Gesloten op dinsdag en op 25/12 – 1/01
Chers Bienfaiteurs, Lettres d’enfants belges aux Américains (Beste weldoeners, brieven van Belgische kinderen aan de Amerikanen)
Tentoonstelling met een selectie van de bedankbrieven aan het Amerikaanse volk in het bijzonder voor de voedsel- en kledinghulp.
De brieven zijn in 1915 geschreven en fantastisch geïllustreerd door jonge scholieren uit Luik van 9 à 10 jaar.
Ze werden in datzelfde jaar overhandigd aan Alexander Heingartner, toenmalig consul van de Verenigde Staten in Luik (1911 tot 1917) later begraven op de begraafplaats van Robermont.
Tegenwoordig worden de getuigenissen van de jonge Luikenaren zorgvuldig bewaard in de Verenigde Staten in de lederen koffer - van Luikse makelij - van de Amerikaanse eigenaar. Zijn achterkleindochter, Nancy Heingartner (Universiteit van Wisconsin in Madison) biedt de Luikenaren, ontroerd door de herinneringen die zij beschouwt als een schat, de kans om de koffer te openen en deze verrassende documenten in te zien. Ontwapenend, ontroerend en oprecht, steken deze brieven opnieuw de oceaan over voor een tentoonstelling. Alle geselecteerde brieven zijn afkomstig van een groot aantal scholen van Luik.
Informatie:
Bibliothèque Ulysse Capitaine – Féronstrée, 118 – 4000 Luik
+32 (0)4 221.94.74 ou +32(0)4 221.94.78
buc@liege.be
► Openingstijden: Van maandag to vrijdag 14u – 17u. Gesloten op 25 en 26/12 – 1/01