Vuursteenmitrailleur met 7 kanonnen, met op elkaar geplaatste lading

Gift van wapenhandelaar John P. Moore Son, 204, Broadway, New York, 1887.

Deze archaïsche mitrailleur bestaat uit een cluster van zeven kanonnen die op een draaistel gemonteerd is en voorzien van een handvat voor de bediening.  Elke kanon wordt geladen met 32 ronde loden kogels die rusten op hun kruitlading en van elkaar gescheiden worden door een prop.  Door de trekker over te halen wordt de haan gespannen en wordt de kogel die het dichtst bij de loopopening zit gelost, dus een salvo van 7 projectielen.  Vervolgens verspreidt de ontsteking zich naar achteren via de rest van de lading, die achtereenvolgens per groep van 7 gelost wordt tot de munitie op is.  Het schieten duurt ongeveer 2 minuten en de 224 projectielen worden afgevuurd zonder dat het mogelijk is het lossen van de schoten te onderbreken.  Als het wapen leeg is moet worden overgegaan op een ander voorgeladen wapen.
Dit wapen, dat in 1813 door Joseph Chambers, uit West Middleton, Pennsylvania (Verenigde Staten), was ontwikkeld, werd geproduceerd in een oplage van slechts enkele tientallen exemplaren voor de Marine van de Verenigde Staten tijdens het conflict met Engeland (1812-1814) en voor de Staat Pennsylvania.
Verbonden aan het draaistel in een metalen houder vastgemaakt aan de reling, konden met deze mitrailleur de brug en de kraaiennesten van de vijandige zeilschepen worden leeggeveegd.  Maar het gebruik ervan was niet zonder gevaar door de kans op een gelijktijdige explosie van meerdere ladingen in dezelfde loop.  Dit wapen vond nauwelijks aftrek bij de Amerikaanse en Europese militaire autoriteiten waaraan het werd aangeboden.
Dit is het enige bewaard gebleven exemplaar.

Auteur
Par George W. Tryon et John Joseph Henry
Année d'exécution
1814
Lieu
Philadelphie, Etats-Unis d'Amérique
Dimensions
L. : 183 cm; L. canons : 152 cm; Calibre : 19 mm