Luiks geweer van de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1867

Dit wapen is prachtig gegraveerd en ingelegd en is afkomstig uit de 19e eeuw.  In de basis is het een dubbelloops jachtgeweer met patronen met pin, het Lefaucheux systeem, dat zeer veel voorkwam in die tijd.  Maar deze ziet er uitzonderlijk mooi uit.  De lopen, vervaardigd door Léopold Bernard in Paris, zijn voorzien van ‘gedraaide damastmotieven’, een procedé waarbij een alliage van ijzer en staal wordt verkregen om een soepel en resistent metaal te verkrijgen, waarvan de heterogene structuur aan de oppervlakte te zien is nadat het met zuur behandeld is.  De gravures en het inlays van goud zijn aangebracht door de Luikenaar Joseph Boussart.  Ze zijn geïnspireerd door jachttaferelen: honden en gestyleerde florale ornamenten, uitgevoerd in ‘neo-Renaissance’-stijl.  De trekker is in hoog-reliëf gebeiteld en beeldt een hond uit die een koppel patrijzen in het vizier heeft, terwijl de hamers van de hanen zijn uitgevoerd in de vorm van chimaera.
De Wereldtentoonstelling van 1867 vormt het hoogtepunt van het Tweede Franse Keizerrijk.  De tentoonstelling vindt plaats op Champ-de-Mars, op de plaats waar een twintigtal jaar later de Eiffeltoren zou verrijzen. 
De Luikenaren, die op dat moment behoorden tot de grootste wapenfabrikanten ter wereld, toonden er tal van producten.  Pierre Joseph Lemille (1811-1882) – die later het Wapenmuseum van Luik zou stichten – nam er een belangrijke plaats in met onder andere dit geweer en een gelijksoortig exemplaar, gegraveerd door Cuvelier (MAL  4.720)

Année d'exécution
1865
Lieu
Liège
Dimensions
L. : 116 cm ; L. canons : 75 cm ; Calibre : 16