‘Crépuscule’ vaas (‘Schemering’)

De ‘Crépuscule’ vaas is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen de Kristalfabriek van Val Saint-Lambert en multidisciplinair kunstenaar Philippe Wolfers.
Brussels edelsmid, sieradenontwerper, als beeldhouwer werkend met diverse materialen (brons, ivoor, steen) en uiteindelijk ook actief in de glaskunst. Tussen 1896 en 1903, werkt hij samen met Val Saint-Lambert en laat hij negentien unieke stukken uitvoeren in kristal naar het voorbeeld van zijn modellen in gips en/of brons. De lange wijd uitlopende nek staat op een appelvormig lichaam, het uit meerdere lagen bestaande kristal bevat inclusies van bruinachtige, roodachtige stroompjes en barsten. 

Twee vleermuizen zitten als vampieren op de oppervlakte van de buik met hun uitgevouwen vleugels. Het reliëf is verkregen door de cameotechniek, uitgevoerd in het atelier van Wolfers die de afwerking heeft uitgevoerd door de details uit te snijden met behulp van een slijpmachine met een fijne metaalpunt. Het gekleurde kristal wordt geleidelijk ingesneden totdat het gewenste motief verschijnt. De cameodecoratie werd erg gewaardeerd door Emile Gallé; deze techniek werd al uitgevoerd in de Oudheid, door de Romeinen en later door de islamitische glaskunstenaars. 
Vier nachtvlinders in vermeil (verguld zilver) versieren de overgang van de nek naar het lichaam. Philippe Wolfers combineert vaak meerdere materialen om originele werken te creëren. Er dient te worden opgemerkt dat dierendecoraties niet veel voorkomen op het glaswerk in Art nouveau stijl van de Val, de glaskunstenaars halen hun inspiratie veelal uit de plantenwereld en reproduceren verschillende soorten bomen en bloemen.

Numéro d'inventaire FLORA
GC.VER.08a.1975.59204 (75/40)
Auteur
Philippe Wolfers (1858-1929)
Année d'exécution
1901
Lieu
Val Saint-Lambert
Dimensions
H : 30,5 - Ø panse : 14,3 cm