De Carcel-lamp

Het object van de maand is de Carcel-lamp, een speciale verlichting van Philippe Deitz, hoofd van het Musée du Luminaire.

De Carcel-lamp werd op 24 oktober 1800 in Parijs gepatenteerd door de horlogemaker Guillaume Carcel. Twee verschillende modellen zijn tentoongesteld in het Musée des Arts et Métiers in Parijs.

De Carcel-lamp is een mechanische lamp die een definitief einde maakt aan het probleem van de slechte capillariteit van plantaardige en dierlijke oliën. De uurwerkbeweging (in de voet) bestuurt een pomplichaam dat zich in de olietank bevindt om de olie direct naar de sproeier te brengen.

De eerste generatie lampen (1800-1810) moest worden opgetild om de beweging voor de onderkant van de lamp op te winden (Mulum-model). De tweede generatie lampen (vanaf 1810) werd naar de zijkant opgetild (paar op de Grand Curtius). Andere Parijse uitvinders, waaronder Gagneau, zouden de pomp(en) later aanpassen.

De Carcel-lamp - en het type Carcel - zal altijd een "Rolls Royce" zijn voor een groot budget. Vanaf 1837 wordt in Parijs een eenvoudigere en goedkopere mechanische lamp vervaardigd en vervolgens elders: de lamp met moderator (veer en zuiger van leer).

Deze lampen hebben dus niets te maken met de olielampen (minerale olie) die in de tweede helft van de 19e eeuw zullen worden vervaardigd.

Philippe Deitz,

Hoofd van het “Musée du Luminaire” (Verlichtingsmuseum)