FAQ

“Waarom draagt het museum de naam van een biermerk?”

Hoewel veel mensen aan de brouwerij denken wanneer ze de naam Curtius horen, bestaat het museum al veel langer. Het gaat om het voormalige huis van wapenproducent Jean de Corte, alias Curtius, dat in 1901 werd aangekocht door de Stad Luik en in 1909 werd verbouwd tot een museum. Het museum is al honderd jaar gevestigd in het hart van Luik om aan haar bewoners en bezoekers de schatten te tonen, die de stad verborgen houdt. Wat u er natuurlijk niet van hoeft te weerhouden om een pintje te gaan pakken. 

Raadpleeg de rubriek over de geschiedenis van het museum voor meer informatie: 

 

“Waar kan ik mijn Cadillac parkeren?”  

Liefhebbers van mooie wagens en andere voertuigen zullen blij zijn met alle informatie over de parkeerzones op: 

 

“Kan ik per boot naar het museum komen?“ 

Alles is mogelijk in Luik. Om het uur verbindt een pendelbootdienst het museum met de andere pareltjes van de stad voor het luttele bedrag van 1 euro. Zie hieronder voor alle informatie: 

 

“Kan ik een koffer meenemen naar het museum?” 

Dat hangt af van de omvang van de koffer. Het museum beschikt over kluisjes van 60x28x45 en 120X28X45 cm dichtbij het museumrestaurant. Ideaal voor een koffer van het formaat dat normaliter is toegestaan voor een budgetvlucht. Aarzel niet om hierover informatie te vragen aan onze gastheren en gastvrouwen. 

“Mag ik selfies nemen in het museum?” 

Ja. Met uitzondering van een klein aantal kunstwerken, waarvan de particuliere eigenaars nadrukkelijk hebben aangegeven dat zij niet willen dat deze gefotografeerd worden. Dit is duidelijk aangegeven bij de werken door middel van een pictogram. U mag dus foto's nemen in het museum, en ook van uzelf. Maar let op, het gebruik van flitslicht, statieven of ‘selfie sticks’ is verboden. Maar verder kunt u naar hartenlust uw favoriete werken delen via social media. 

“Mag ik mijn frieten eten in de toonzalen?” 

Nee, daar zult u van moeten afzien. Om reden van preventieve conservatiemaatregelen is het verboden te eten in het museum. Voedselresten kunnen insecten of knaagdieren aantrekken, wat schadelijke gevolgen zou kunnen hebben voor de kunstwerken. U kunt echter wel terecht in het museumrestaurant voor een snack of maaltijd. 

“Die kelk zou mooi staan op mijn schouw, zou ik hem mogen lenen?”

Helaas niet. Het Curtiusmuseum leent alleen maar uit aan culturele instellingen op contractbasis. Het gaat dan uitsluitend om uitleen met het oog op tijdelijke tentoonstellingen of in bruikleen geven van werken, waardoor de geïnteresseerd instellingen hun collecties kunnen aanvullen. De verschillende conservatoren behandelen de aanvragen voor bruikleen. Dit is een mooie gelegenheid om ons erfgoed te tonen buiten de muren van het museum. 

“Het museum is nogal donker, heeft u een tekort aan lampen?” 

Bepaalde werken zijn zeer kwetsbaar en zeer gevoelig voor licht.  Vanwege de conservatie moet het licht gedoseerd worden. Naast deze maatregelen ten behoeve van de conservatie, zorgt de zo ontstane sfeer in het museum ervoor dat alle aandacht naar de werken gaat.

“Ik betaal liever niet, wanneer is er gratis toegang?“ 

Er zijn geen kleine besparingen. Bezoek het museum daarom op de eerste zondag van de maand, de permanente collecties zijn dan gratis toegankelijk. 

“Ik ben een belangrijk persoon, kan ik korting krijgen?” 

Wij maken geen onderscheid tussen bezoekers al naar gelang hun populariteit. Wel krijgen studenten, senioren en personen vallend onder artikel 27 korting. Raadpleeg hier onze tarieven:  

 

“Kan ik een nacht in het museum doorbrengen?” 

Nee. De suppoosten hebben ook rust nodig en daarnaast moeten de toonzalen worden schoongemaakt, zodat het museum er weer goed uitziet. Bovendien, op het gevaar af dat we hiermee een mythe doorbreken, komen de voorwerpen 's nachts niet tot leven. Het museum is trouwens open voor bezoekers van 10 tot 18u, van maandag tot zondag, behalve op dinsdag, dan is het museum gesloten. 

“Kan ik Nieuwjaar komen vieren in het museum?” 

Helaas niet, daarvoor zult u een andere locatie moeten zoeken. Het museum is het gehele jaar geopend behalve op feestdagen. Om te voorkomen dat u voor een gesloten deur komt te staan, raden wij u aan om de lijst met dagen te raadplegen

 

“Zelfs niet in het auditorium?” 

Daar evenmin. Maar die locatie is zeer geschikt voor culturele evenementen, conferenties of filmvertoningen. De zaal beschikt over 100 zitplaatsen en de nodige projectieapparatuur. Daarvoor dient u onderstaand formulier in te vullen

 

“Is het museum toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit?” 

Het museum, dat in 2009 is gerenoveerd, beschikt over alle vereiste aanpassingen voor het zo goed mogelijk ontvangen van personen met beperkte mobiliteit. 

“Hoe kan ik mijn overactieve kind bezighouden?" 

De activiteitendienst van het museum staat met plezier klaar voor welk type kind dan ook. Themarondleidingen voor alle soorten publiek, creatieve workshops, verjaardagsfeestjes, cinemuseum, onze activiteitenbegeleiders zijn er om u kind al lerend te laten genieten. 

Kijk hier welke activiteiten in het museum worden georganiseerd: 

 

“Hoe kan ik mijn fortuin nalaten aan het museum?” 

Het mecenaat is een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van het museum. Hierdoor kunnen de voorwerpen worden geconserveerd, installaties worden gemoderniseerd, maar ook interessante tentoonstellingen worden georganiseerd. Een zinvolle bijdrage ten dienste van de maatschappij en haar ontwikkeling. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de rubriek ‘Het museum ondersteunen’: 

 

“Ik zou graag een poster in mijn kamer willen van het evangeliarium van Notger, is dat mogelijk?” 

Sinds een paar jaar maakt een aan het museum verbonden fotograaf beelden van de collecties ter verrijking van onze database. Onderzoekers, studenten, culturele actoren of andere bezoekers kunnen daarom eenvoudig reproducties van werken opvragen. U vindt hieronder het formulier om een reproductie aan te vragen evenals de daarvoor geldende kosten

 

“7000 jaar geschiedenis en maar zo weinig getoonde voorwerpen?” (Informatie over de depots en wetenschappelijk onderzoek)

In het algemeen wordt slecht 10 % van de voorwerpen van het museum getoond aan het publiek. De rest wordt bewaard in de depots. De geselecteerde voorwerpen zijn dus de belangrijkste. Het Grand Curtius verbergt trouwens nog veel schatten, die regelmatig worden getoond in onze tijdelijke tentoonstellingen. 

“Ik spreek Hongaars, heeft u audiogidsen in die taal?” 

Helaas niet, maar de informatieve borden van de vaste tentoonstelling zijn in het Frans, Nederlands, Engels en Duits opgesteld. Er zijn ook tablets beschikbaar met uitleg in deze vier talen. 
 

Heeft u een andere vraag, laat dan een bericht achter.