-

Expositie van 8 hedendaagse kunstenaars van Marokkaanse en Turkse afkomst

Grand Curtius

Acht hedendaagse kunstenaars van Marokkaanse en Turkse afkomst exposeren in het Grand Curtius ter gelegenheid van 60 jaar Marokkaanse en Turkse immigratie. Tussen traditie en moderniteit bieden deze kunstenaars ons een andere blik op de wereld.

Op 17 februari 1964 ondertekende België een arbeidsovereenkomst met Marokko betreffende de tewerkstelling van Marokkaanse arbeiders in België. Enkele maanden later, op 16 juli, deed het hetzelfde met Turkije. België kende op dat moment een tekort aan arbeidskrachten, terwijl Marokko en Turkije te maken hadden met aanzienlijke werkloosheid. Het doel van deze overeenkomsten was om Marokkanen en Turken naar Belgisch grondgebied te halen om in de mijnen te werken.

In 2024 herdenken de musea van de Stad Luik de bilaterale arbeidsrekruteringsakkoorden tussen België, Marokko en Turkije. Het is niet de bedoeling om economische akkoorden te vieren, maar om eer te betonen aan vrouwen en mannen die duurzaam de demografische, economische, sociale en culturele identiteit van onze stad hebben gevormd.

Het vieren van deze verjaardag dient dus als een excuus om de verankering van de Stad en haar gemeentelijke praktijken in een solidariteits- en gastvrijheidslogica te bevestigen.

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de ondertekening van deze akkoorden nodigt het Grand Curtius uit om acht hedendaagse kunstenaars van Marokkaanse en Turkse afkomst te ontdekken. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de "Lente van Diversiteiten" 2024, een reeks betrokken culturele evenementen die de diversiteit van ons grondgebied belichten. (Ontdek het volledige programma aan het einde van het artikel).

Tentoongestelde kunstenaars

Jamel BARBACH

Nazife CAN

Nevzat COPUR

Seckin ERDEM

Khalil FADEL

Jamal HAMMAMI

Mikail KOCAK

Moustapha ZOUFRI

Praktische informatie.

Van 21.03 tot 28.04.2024

Toegang gratis

Tentoonstellingsbeeld: Copyright: Stad Luik - Grand Curtius