-

Een César Franck ruimte in het Grand Curtius

Grand Curtius
Een Espace César Franck in de Grand Curtius

Espace César Franck UITBREIDINGEN > 30.12.2024

In januari 2022 vierden de stad Luik en de Grand Curtius, in samenwerking met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van César Franck (1822 - 1890), illustere componist uit Luik, die echt een revolutie teweegbracht in de Franse muziek uit de 19e eeuw, met concerten, begeleide wandelingen en een eenjarige tentoonstelling in de Grand Curtius: de Espace César Franck.

Vanaf 12 januari 2022 en gedurende één jaar zal in deze ruimte de emblematische speeltafel (klavieren, pedaal en toebehoren) te zien zijn van het Cavaillé-Coll-orgel waarvan César Franck titulair organist was in de Basiliek Sainte-Clotilde in Parijs, in bruikleen van het Museum Vleeshuis van de Stad Antwerpen. Het originele manuscript van de Variations symphoniques voor piano en orkest (1886, bewaard in het Conservatoire Royal de Liège) en talrijke artikelen, documenten en getuigenissen uit die tijd uit het Fonds Patrimoniaux de la Ville de Liège (muzikaal huiswerk van de jonge César die student was aan het Conservatoire de Liège, artikelen uit de Luikse pers die verhalen over zijn eerste concerten, etc.) zijn daar ook te vinden. Naast de speeltafel van het orgel staat ook een meesterwerk uit de permanente collectie decoratieve kunsten van het Grand Curtius: de prachtige piano Serrurier-Bovy.

In 2023 werd de tentoonstelling verrijkt met nieuwe elementen, waaronder de Erard halfpipe piano (1844) die toebehoorde aan César Franck in Parijs en een pianoforte uit de late achttiende eeuw, die toebehoorde aan de familie Franck (Don de la Famille Lahaye-Nols in Aubel).

De recente en genereuze leningen en donaties van de heer Jérôme Akoka, mevrouw Lisel Anten, de heer Denys Dumont, de heer Jean-Luc Franck, maken deze tentoonstellingsruimte gewijd aan "César Franck", een uniek en uitzonderlijk ensemble. 

De César Franck-ruimte wordt verlengd tot 30 december 2024.

Deze Espace César Franck vervolledigt dus de aanwezigheid van de grote Luikse componisten in het hart van de Stad: het Grétry Museum in Outremeuse, en de Ysaÿe Studio in het Curtius, die opzettelijk grenst aan de Espace César Franck, en zo een tegenwicht biedt aan de twee verbonden en uitzonderlijke lotsbestemmingen van deze twee immense 19de-eeuwse musici.

Ontdek als zodanig aan het einde van het artikel de brochure "Grétry, Franck, Ysaÿe, een uitzonderlijk muzikaal en museumerfgoed in Luik".

César Franck

César Franck werd geboren in Luik op 10 december 1822. Hij was een van de eerste studenten van het Koninklijk Muziekconservatorium in Luik. Als wonderkind getuigt de pers vanaf zijn elfde van zijn ongelooflijke geschenk van pianist en componist.

In 1837 ging hij naar het Conservatorium van Parijs. Zijn talrijke prijzen en uitzonderlijke arrangementen voor compositie, piano en orgel trekken de aandacht van de muzikale wereld. Hij zegevierde in de muzieksalons en werd een protégé van Franz Liszt die een nieuwe Johann Sebastian Bach in hem zag. Zijn discrete en discrete karakter gecombineerd met familiefrustraties zal zijn ambities opheffen. Zijn passage in de grote orgels Cavaillé-Coll de Sainte-Clotilde (1858) stelt hem in staat zichzelf te laten gelden als een uitzonderlijke meester als improvisator en performer.

César Franck stierf per ongeluk op 8 december 1890.

Praktische informatie

- Gelegen binnen de permanente route van de Grand Curtius, is de Espace César Franck toegankelijk voor de aankoop van een toegangsbewijs voor de permanente collecties van het museum.

Partners

Het Stad Luik / Vleeshuis Museum van de Stad Antwerpen / Koninklijk Muziekconservatorium van Luik / Ulysse Capitaine Bibliotheek.

Visuals - in volgorde van uiterlijk
1) Espace César Franck au Grand Curtius - Cavaillé-Coll orgelconsole door César Franck - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
2) Espace César Franck - Grand Curtius 2022 - Cavaillé-Coll Organ Console door César Franck (detail 1) - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
3) Espace César Franck - Grand Curtius 2022 - Cavaillé-Coll Retail Organ Console door César Franck (detail 2) - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
4) Espace César Franck - Grand Curtius 2022 - Piano Serrurier-Bovy - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
5) Espace César Franck - Grand Curtius 2023 - Piano Erard - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
6) Espace César Franck - Grand Curtius 2023 - Piano Erard (detail) - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
7) Espace César Franck - Grand Curtius 2023 - Piano Erard en orgel - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
8) Espace César Franck - Grand Curtius 2023 - Piano-forte uit de late achttiende eeuw - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
9) Espace César Franck aan de Grand Curtius - Copyright Ville de Liège - Grand Curtius
10) Tweehonderdste verjaardag van de geboorte van César Franck (1822 - 2022) - Copyright OPRL