-

De Commune. Parijs 1871. Luik 1886

Grand Curtius - Palais Curtius

De Commune is een burger- en volksbeweging die tussen 18 maart en 28 mei 1871 in Parijs op gang komt. Gedurende 72 dagen ontwierp de via algemene verkiezingen verkozen Commune een nieuwe staatsvorm, gebaseerd op de inmenging van het volk in het dagelijks leven. Dit experiment zal op een zeer gewelddadige manier eindigen.

In Luik leek deze opstandige periode geen onmiddellijke invloed te hebben. De Commune van Parijs heeft echter haar sporen nagelaten en de herdenking ervan in 1886 was de aanleiding tot grote rellen in Luik en Henegouwen, die bijdroegen tot de totstandkoming van een eerste vorm van sociale regulering. 

In het kader van de 150e verjaardag van de Commune van Parijs wil de tentoonstelling de emancipatorische ideeën van de Commune belichten aan de hand van drie bijzondere benaderingen: vrouwen, de Commune in beelden en de gebeurtenissen van 1886 in Luik. 

Omdat de Commune een van de eerste historische gebeurtenissen was die werd gefotografeerd, is er in de tentoonstelling een belangrijke plaats aan ingeruimd. Daarnaast worden documenten, kranten en affiches uit die tijd, schilderijen, anti-Communard karikaturen en historische memorabilia tentoongesteld.

Partners

Een tentoonstelling in samenwerking met Theun Vonckx, archivaris, verantwoordelijk voor de galerie De Queeste Art (Poperinge), het Instituut voor Arbeids-, Economische en Sociale Geschiedenis (IHOES) en het Centrum voor de Archieven van het Communisme in België (CarCoB).

Praktische informatie

Van 30 april tot 25 juli 2021.

Vrije toegang

Masker vereist

Reserveren verplicht via de volgende link.

Fotogalerij (in volgorde van verschijning)

1) De barricade van de Place Blanche verdedigd door vrouwen, (detail met kleurversterking), onbekende kunstenaar, na 1871. Musée Carnavalet/Histoire de Paris - Paris Musées / DR.

2) Barricade van de faubourg St. Antoine, hoek van de rue Charonne, maart-mei 1871, 160x230mm, albuminedruk. Detail. Coll. Jessy en Ronny Van de Velde, Antwerpen.

Documents